Yhdistys

Historia

Porvoonseudun eläinsuojeluyhdistys ry. (PSEY ry.) on perustettu helmikuussa 1993. Yhdistyksen jäsenet majoittivat aluksi löytöeläimiä koteihinsa, kunnes marraskuussa 1994 Porvoo pystyi osoittamaan yhdistykselle löytöeläinten vastaanottopaikaksi sopivan kiinteistön, vanhan kansakoulun Tolkkisista. Tilat remontoitiin talkootyönä kissoille ja vierailijoille sopiviksi.

Toiminta

PSEY ottaa vastaan kissoja ja muita pieniä lemmikkejä (ei koiria); muut esim. luonnonvaraiset eläimet ohjataan eteenpäin osaaville hoitajille. Löytöeläintalolle tulee vuosittain n. 100 karannutta tai hylättyä kissaa, joista viidennes palautuu omiin koteihinsa, loput sijoitetaan uusiin perheisiin. Jos eläimen omistajaa ei saada selville kahden viikon kuluessa, yhdistys sijoittaa sen uuteen kotiin vuonna 1998 voimaan tulleen eläinsuojelulain mukaisesti. Kesyille ja terveille kissoille PSEY pyrkii etsimään uuden kodin. Kissat viettävät talolla keskimäärin kaksi kuukautta ennen kuin uusi koti löytyy.

Yhdistys toimii pääosin vapaaehtoisin voimin. Talolla tehdään aamu- ja iltavuorot, joiden aikana huolehditaan eläinten perustarpeista. Vuoron aikana eläimet ruokitaan ja lääkitään sekä tehdään perussiivous. Kun jokaisen kissan yksilöllisistä tarpeista on huolehdittu, myös yhteistilat siistitään.

Porvoon kaupunki ja Sipoon kunta ostaa löytöeläinten lakisääteisen talteenottoopalvelun Porvoon eläinsuojeluyhdistykseltä. Tärkeitä tulonlähteitä näiden lisäksi ovat jäsenmaksut ja lahjoitukset. Rahaa kerätään myös pitämällä kirpputoria ja järjestämällä myyjäisiä.

Kissatalo

Tolkkisten löytöeläintalossa on 13 tilavaa ”yksiötä” karanteenihuoneina talolle saapuvia uusia kissoja varten. Uusi kissa on karanteenissa pääsääntöisesti 4 – 6  viikkoa, kunnes se on todettu varmasti terveeksi ja sopeutuvaiseksi muiden kissojen kanssa yhteistiloihin. Talolla käy omaeläinlääkäri noin kahden viikon välein hoitamassa eläinasukit sekä ottaa vastaan jäsenten lemmikkejä yksinkertaisiin toimenpiteisiin ilman ajanvarausta.

Kissatalon asukit ovat talon alakerrassa, yläkerrassa toimii kirpputori, joka on avoinna talon vierailuaikaan iltaisin klo 18.00-19.00.